Adaugat la: 11 Ianuarie 2013 Ora: 15:14

Preasfinţitul Ignatie Mureşanul în mijlocul românilor din Islanda

Preasfinţitul Ignatie Mureşanul în mijlocul românilor din Islanda

În perioada 21‑23 decembrie 2012, cu binecuvântarea şi din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfințitul Ignatie Mureşanul, arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, s‑a aflat în mijlocul comunităţii româneşti din Islanda. El a fost însoţit de părintele Marcel Oprişan, parohul comunităţii româneşti ortodoxe din Glasgow şi preot misionar pentru românii din Islanda.

Oaspeţii s‑au bucurat pretutindeni de o primire călduroasă şi atentă. Vineri seara, 21 decembrie, reprezentanţii Bisericii au avut o primă întâlnire cu liderii comunităţii române, domnii Andrei Manolescu, Robert Bentia şi Liviu Miu, la care a participat şi consulul onorific al României la Reykjavik, dl. Jafet Olafson. În cursul întâlnirii s‑au discutat mai multe probleme cu care se confruntă comunitatea românească, iar reprezentanţii românilor şi‑au făcut cunoscută dorinţa de a avea un preot permanent în mijlocul comunităţii.

A doua zi, oaspeţii au vizitat mai multe familii româneşti, bucurându‑se de ospitalitatea acestora şi având astfel ocazia să afle mai multe lucruri despre viaţa românilor din Islanda. De la ora 18.00 a fost săvârșită slujba Vecerniei în Biserica Friðriks Kapella á Hlíðarenda din Reykjavik, cu participarea părintelui Timothy Zolotusky din partea Bisericii Ortodoxe Ruse.

Duminică, 23 decembrie, Preasfințitul Ignatie a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu părintele Marcel Oprişan şi părintele Timothy. La strană a fost prezent şi corul Bisericii Ruse. În predica rostită cu această ocazie, pornind de la praznicul din acea zi, „Duminica Sfinţilor Părinţi după trup ai Mântuitorului”, Preasfințitul Ignatie a făcut o frumoasă paralelă între identitatea lui Hristos şi identitatea creştină în Hristos, prin naştere şi botez, adică viaţa divino‑umană. După predică, Preasfinţitul Ignatie a oferit celor prezenţi un moment inedit şi emoţionant, interpretând câteva colinde româneşti. Sărbătoarea a fost încheiată cu o agapă oferită din partea comunităţii de către familiile Ştefania şi Leonard Bazoi, Elena şi Liviu Miu şi de dl. Cristi Trifu.

Comunitatea românească din Islanda numără aproximativ 150 de persoane. Cei mai mulţi români locuiesc în capitala Reykjavik şi în oraşul Akureyri din nordul insulei. Ei sunt implicaţi în domenii de activitate precum industria hotelieră, construcţii, sport, industria piscicolă şi învăţământ. Islanda (cu o populaţie de cca 320.000 şi o suprafaţă de 103.000 km2) a liberalizat piaţa muncii pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2012.

Preasfinţitul Ignatie Mureşanul în mijlocul românilor din Islanda

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni