publicat in Din viaţa parohiilor pe 10 Ianuarie 2013, 03:19
În urma pelerinajului efectuat în Ţara Sfântă la începutul lunii octombrie 2012, cu binecuvântarea Preasfinţitului Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, au fost aduse în parohia noastră, prin bunăvoinţa maicilor Evloghia şi Teodosia, precum şi a părintelui stareţ Ierotei, pentru a fi cinstite de către românii dreptslăvitori şi nu numai, părticele din moaştele sfinţilor călugări ce au fost ucişi de către perşi în Mănăstirea Sf. Teodosie cel Mare la anul 614 d. Hr. Alături de acestea, am primit şi o părticică din piatra Sfântului Mormânt pe care a fost aşezat Mântuitorul Iisus Hristos în cele trei zile, o pietricică de pe Muntele Carantaniei, din locul în care a fost ispitit Domnul Iisus Hristos prima şi a treia oară de către diavol, şi o bucăţică de piatră din peştera în care a vieţuit Sfântul Ioan Botezătorul înainte de a‑şi începe activitatea misionară la râul Iordan. pure dating app cracked | https://apostolia.eu/index.php/my-best-friend-started-dating-my-brother/ | matchmaking rank
Mănăstirea Sf. Teodosie cel Mare se află în Pustiul Iudeii, pe drumul Betleemului, foarte aproape de Mănăstirea Sfântului Sava, cel care a alcătuit tipicul bisericesc.
Demn de menţionat este faptul că la începutul secolului al VII‑lea evreii din Palestina, aflaţi sub conducerea lui Veniamin din Tiberiada, au dorit să înlăture stăpânirea bizantină a împăratului Heraklios. Pentru a fi siguri de reuşita lor, au apelat la Khosroe al II‑lea, conducătorul Imperiului Sasanid. Acesta a pornit cu armatele sale spre Palestina şi Ţara Sfântă şi între anii 613 şi 617 d. Hr. a reuşit să pună stăpânire pe noile teritorii. Pentru creştini, această invazie nu a fost de bun augur, deoarece au fost distruse toate mănăstirile şi locaşurile de cult ortodoxe şi au fost ucişi toţi călugării şi pustnicii. Totodată, perşii au furat şi lemnul Sfintei Cruci din Ierusalim.
Prin grija părintelui paroh şi cu ajutorul generos al enoriaşilor noştri, au mai fost achiziţionate o candelă, o raclă pentru sfintele moaşte şi un baldachin, ce au fost sfinţite la începutul lunii decembrie şi aşezate în biserica noastră parohială la loc de mare cinste.
Mulţumim lui Dumnezeu şi tuturor celor care au făcut posibilă această mare bucurie de a avea astfel de odoare sfinte în locaşul nostru de cult!
Prof. Elena Daniela Hogea