Adaugat la: 1 Septembrie 2008 Ora: 15:14

Zi de sărbătoare la Lleida - Spania

Zi de sărbătoare la Lleida - Spania

24 iunie 2008 – început de vară în Catalonia, provincie nord-vestică a Spaniei, pământ adăpat de izvoarele Pirineilor, scăldat de valurile Mediteranei și sfințit de sângele martirilor creștini din primele veacuri.

În această parte a lumii, o cetate istorică, mărturie vie a unei civilizații romane înfloritoare – Lérida (Lleida). Pe aici au trecut pașii Sfântului Apostol Iacob în câștigarea pentru Hristos a unei lumi păgâne.

După o noapte plină de emoția bubuiturilor, reminiscență a unor ritualuri păgâne legate de trecerea la solstițiul de vară, Soarele răsare mai cald, luminând silueta castelului medieval de pe colina ce veghează orașul.

Este sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare a întregii Catalonii și, în mod special, a credincioșilor ortodocși de aici, care-și sărbătoresc patronul în ziua nașterii sale.

Toată suflarea ortodoxă românească din Lerida și împrejurimi este în așteptare, căci hramul nu va fi o simplă zi, va consta în întâlnirea emoționantă a credincioșilor cu arhipăstorul lor, Preasfințitul Timotei, episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Este ora 930. În bătăi de toacă și dangăt de clopot, este întâmpinat la intrarea în biserică Preasfințitul Timotei de către preoții parohiilor românești învecinate, împreună cu parohul romano-catolic al bisericii Carmen, gazda noastră, care a ieșit în întâmpinarea episcopului nostru cu moaștele Sfintei Mucenice Cecilia Fecioara, copatroana orașului Lerida.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, moment de comuniune culminantă în Hristos, a umplut sufletele celor prezenți și a celor ce, din binecuvântate pricini, nu s-au întâmplat să fie acolo, decât cu duhul, de binecuvântare cerească.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Timotei, pe lângă menționarea personalității duhovnicești a „celui mai mare om născut din femeie” (Matei 11, 11), ne-a îndemnat să ne apropiem cât mai mult și cât mai des de Hristos în Sfânta Împărtășanie, să trăim viața creștină ca unică șansă de apropiere de Domnul nostru, ca mod de identificare cu El și ca o mărturie vie în lumea în care ne găsim.

Emoționant a fost și momentul în care copiii școlii parohiale, îndrumați de către doamna preoteasă Camelia Șimon, au susținut un moment de cântece duhovnicești.

La finalul Sfintei Liturghii, televiziunea locală, interesată de acest moment, ca de altfel întreaga mass-medie locală, i-a luat Preasfințitului Timotei un interviu în care a fost evidențiată importanța sărbătorii și a comunității românești ortodoxe de aici.

Din strădania bunilor credincioși ai parohiei noastre și cu sprijinul restaurantelor românești „Transilvania” și „Perla Moldovei”, ca semn al bucuriei și ospitalității române ști, tuturor celor prezenti, români, catalani și spanioli li s-a oferit o masa cu produse tradiționale.

După-amiaza a fost destinată vizitării orașului Lerida, în special a castelului.

Astfel, ne-a dat Dumnezeu un popas duhovnicesc împreună cu Preasfințitul nostru episcop. Ne-am bucurat, ne-am văzut mai uniți, ne-am găsit motivați în credința noastră, ne-am simțit încurajați... și tocmai de aceea, ne venea să intonăm împreuna cu Lucian Blaga: „Oprește, Doamne, trecerea!”.

Pr. Paroh Daniel Șimon

Zi de sărbătoare la Lleida - Spania

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni