Sub umbra tristeţii la Monterotondo

publicat in Din viaţa parohiilor pe 1 Septembrie 2008, 22:20

Câteva mii de români din Italia au fost nevoiţi să aştepte un autobuz cu orar neregulat, pentru a asista la slujba organizată în curtea unui Institut de maici, sperând ca vremea să fie de partea lor. Au decis să-şi urmeze preotul paroh, pe Părintele Bogdan Petre, chiar dacă aveau de înfruntat canicula sfârşitului de iunie. Duminică, 29 iunie, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, s-a desfăşurat în localitatea Tor Lupara, lângă Roma, a treia slujbă în aer liber a Parohiei Ortodoxe Române din Monterotondo.

La Monterotondo îşi au reşedinţa 1.600 de români, dar numărul lor este estimat a fi mult mai mare. Românii ortodocşi au rămas fără biserică, după ce locaşul de cult catolic din localitate, care i-a adăpostit din 2005, a fost închis pentru renovare.

 

Rugăciune sub un soare arzător

Peste 150 de credincioşi români i-au sărbătorit pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel în faţa unui altar împodobit cu flori, amenajat în curtea Institutului Gesù Redentore, din Fonte Nuova, un orăşel de lângă Monterotondo. „Este o căldură teribilă, dar mulţi dintre noi am venit, deoarece azi ne serbăm şi onomastica”, ne spun enoriaşii. Căldura a fost greu de suportat mai ales de către bătrâni şi copii, care căutau răcoare la umbra copacilor. Din cauza arşiţei, Părintele Bogdan Petre a trebuit să-şi ţină predica sub o umbrelă.

 

Botezuri şi cununii anulate

Din lipsa unui spaţiu adecvat, au fost întrerupte şi lecţiile de catehism ţinute în fiecare duminică, la care participau peste 15-20 de copii de toate vârstele. Felicia ne mărturişeste: „Fetiţa mea făcea catehism împreună cu alţi copii, iar lecţiile ţinute de doamna preoteasă Lorena o ajutau foarte mult. Sunt îngrijorată că acest curs biblic nu mai poate continua din lipsă de spaţiu”.

Din aceeaşi cauză, au fost amânate şi botezurile şi cununiile programate de mai mult timp. Valeria trebuia să se căsătorească chiar pe data de 29 iunie, dar ceremonia nu a mai avut loc: „Nu ştim unde va putea Părintele să ne cunune, nu vrem să mergem în altă parte”. Cătălin, în schimb, trebuia să devină naşul unui copilaş, dar şi botezul a fost amânat: „Nu poţi scălda şi boteza un copil mic în aer liber. Fiecare slujbă trebuie să aibă demnitatea ei!”.

 

Biblioteca închisă

O altă mamă este îngrijorată pentru fetele ei gemene, dintre care una cu probleme de sănătate şi reţinută în scaun cu rotile: „Părintele ne-a ajutat foarte mult şi ţin să le împărtăşesc pe amândouă în fiecare duminică. Dar îmi va fi foarte greu să vin la slujbă cu mijloacele de transport, în situaţia mea”.

Biserica din Monterotondo avea o bibliotecă şi un pangar. Mulţi credincioşi veneau în fiecare săptămână să împrumute cărţi religioase în limba română. Dar acum, zecile de cărţi au fost împachetate şi depozitate, împreună cu alte obiecte bisericeşti, într-un spaţiu impropriu. Nu se va mai putea continua nici distribuţia săptămânală a alimentelor organizată în parohie şi nici nu se va mai putea oferi prânzul săptămânal pentru cei nevoiaşi.

 

Rămân speranţa şi rugăciunea

Şi totuşi, credincioşii nu şi-au pierdut speranţa şi au încredere că vor obţine în scurt timp un sediu unde vor putea să se adune pentru a se ruga. Mihaela Talvar ne spune: „Ne rugăm lui Dumnezeu să ne asculte rugăciunile şi avem încredere că ne vom găsi un locaş de închinare. Este o încercare pe care ne-o trimite El. Nu vrem să fim despărţiţi în mai multe parohii, pentru că acum noi suntem o adevărată familie, iar Părintele Bogdan ne cunoaşte şi ne ajută”. La fel, Ioan Bârsan: „Avem nevoie de un loc unde să stăm împreună, în Biserică. Cei mai mulţi suntem departe de familiile noastre, iar în Biserică ne depăşim singurătatea, găsim soluţii la problemele noastre”.

„Se spune că Dumnezeu se poate vedea numai printre lacrimi. Noi nu plângem încă, dar avem multă speranţă într-o rezolvare providenţială. Am pornit pe cărările pribegiei cu Biserica misionară în 2001 şi am trecut şi prin momente mai grele, fondarea unei biserici la Ladispoli, când nu aveam mijloacele necesare. Şi totuşi, aşa s-au întemeiat două parohii şi două misiuni”, ne-a spus preoteasa Lorena.

„Este un moment trist, dar permis de Dumnezeu. Dincolo de investiţiile pe care le-am făcut economic şi uman în restructurarea locaşului din Monterotondo, se risipeşte marea investiţie umană pe care am făcut-o în construirea familiei bisericeşti în aceşti trei ani. Dacă nu am avea credinţa că nimic nu este întâmplător, am intra un moment în disperare. Ştim însă că toate se întorc spre binele celor care cred şi iubesc pe Dumnezeu”, a spus enoriaşilor Părintele Bogdan la predica din ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

„Comunitatea de români din Monterotondo trece acum printr-o situaţie delicată, neavând un loc de slujire propriu. Am vrut să fiu în mijlocul credincioşilor, îndemnându-i la rugăciune şi nădejdea că se va găsi soluţia cea mai potrivită”, a declarat Preasfinţitul Siluan, prezent la prima slujbă în aer liber a comunităţii de lângă Roma, spre surpriza enoriaşilor şi chiar a preotului paroh.

 

Reacţia autorităţilor

Primarul din Monterotondo, Antonino Lupi, contactat de Hotnews.ro, a declarat: „Dioceza catolică din Sabina-Poggio Mirteto nu a mai putut asigura un locaş pentru românii ortodocşi, având în vedere lucrările de restructurare a vechiului locaş, lucrări care nu mai puteau fi amânate. Primăria din Monterotondo a încercat să rezolve problema, printr-o serie de iniţiative: am cerut chiar prefectului găsirea unui spaţiu în locaşuri confiscate, cu chiria plătită de Primărie. Dar solicitările noastre nu au avut până acum nici un rezultat”.

Consiliul parohial a explicat însă că „spaţiul la care se referea primarul Lupi este de fapt un hol care nu este potrivit pentru a găzdui cultul duminical şi nici pentru a administra Sfintele Taine. În plus, Primăria, nefiind supravegheată, ar fi putut exista surprize neplăcute, fapt pentru care parohia ortodoxă nu şi-a putut asuma răspunderea şi nici riscul”.

Diaconul Vasile Bobiţă ne-a declarat, cu privire la modul de integrare al imigranţilor în Italia, că: „Se vorbeşte foarte mult aici de integrarea populaţiei străine, de prevenţia delicvenţei şi de un control al fenomenului migrator. Dar se face foarte puţin în acest sens”.

„Italia este dispusă să favorizeze mai degrabă multiculturalitatea decât interculturalitatea. Există o tendinţă de a asimila şi mai puţin de a integra populaţiile migratoare în Peninsulă. Biserica Ortodoxă încearcă însă o recuperare a identităţii religioase, culturale şi naţionale a cetăţenilor români veniţi la muncă în Italia. Şi are totodată o deschidere faţă de ţările din Occident, care găzduiesc pentru muncă pe credincioşii săi. Prin puterea Evangheliei şi a pedagogiei duhovniceşti, Ortodoxia nu este de acord cu lumile paralele, nici cu negarea diferenţelor. Ea este însă pentru dialogul inter-religios între populaţiile conlocuitoare şi pentru simbioza armonioasă a culturilor europene”, a adăugat diaconul Vasile Bobiţă.

 

Miruna Câjvăneanu