Adaugat la: 1 Septembrie 2008 Ora: 15:14

Hramul parohiei "Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul" de la Girona, Spania

Hramul parohiei "Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul" de la Girona, Spania

Împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei al Spaniei şi Portugaliei, cu părintele consilier pastoral-misionar George Cimpoca, paroh al parohiei “Sf. Nectarie Taumaturgul” din Coslada şi în prezenţa a aproape 250 de credincioşi, ne-am bucurat cu toţii, pe deplin, de sărbătoarea hramului nostru.

Cu ocazia venirii Sale, Preasfinţitul Părinte Timotei a avut oportunitatea de a se întrevedea cu persoane importante din oraşul Girona.

Astfel, în ziua de joi, 17 iulie, a fost primit de Episcopul romano-catolic de Girona, monseniorul Carles Soler Perdigó, şi de primarul oraşului Girona, doamna Anna Pagans Gruartmoner. Preasfinţitul a putut astfel să ia în discuţie, cu fiecare în parte, posibilitatea obţinerii unui nou loc de slujire pentru parohia noastră. Totodată, cu această ocazie l-a cunoscut pe preotul catolic Francesc Pardo i Artigas, viitorul episcop catolic de Girona, a cărui hirotonie şi înscăunare vor avea loc în cursul lunii octombrie a.c.

În ziua de vineri, 18 iulie, Preasfinţitul Părinte a fost invitat să viziteze centrul cultural ”Bonastruc ça Porta” din cadrul Municipalităţii de Girona, centru dedicat memoriei comunităţii evreieşti sefardite, care a locuit aici în Evul Mediu. A fost întâmpinat de directoarea centrului, doamna Assumpció Hosta i Rebés, şi de ghidul Muzeului evreiesc care funcţionează în cadrul acestui centru cultural.

De asemenea, în cursul zilei de 20 iulie, a avut o întrevedere cu domnul Carles Puigdemont i Casamajor, deputat în Parlamentul Comunităţii Autonome de Catalonia, şi Consilier în cadrul Primăriei oraşului Girona.

Preasfinţia Sa a fost plăcut impresionat de istoria milenară, monumentele arhitectonice şi de frumuseţea centrului istoric al vechiului oraş roman Gerunda (Girona de astăzi) şi s-a bucurat aflând că a păşit pe pietrele aşezate pe vechea Via Augusta, importantă cale de comunicaţie a Imperiului Roman.

Prezenţa Preasfinţiei Sale a încununat deplinătatea trăirii noastre duhovniceşti, fiind prima oară când liturghia sărbătorească de hram are ca protos un arhiereu. Evenimentul devine istoric pentru parohia noastră şi, de ce nu, pentru Eparhia noastră, şi prin faptul că, în cursul Sfintei Liturghii, a avut loc şi hirotonia întru diacon a tânărului teolog Sorin Teodor Munteanu, iconarul parohiei noastre, prima hirotonie săvârşită de Preasfinţitul Timotei.

Emoţia evenimentului a cuprins inimile tuturor celor prezenţi, fiecare exprimându-şi bucuria de a fi avut şansa de a participa. Cuvântul de învăţătură rostit de Părintele Episcop a subliniat importanţa sfântului prooroc Ilie Tesviteanul în viaţa credincioşilor, prin asemănarea dintre societatea păgână din vremea sa şi societatea de astăzi în care, de o altă manieră, tronează acelaşi zeu păgân Mamona.

Sfânta Liturghie s-a prelungit cu agapa, masa dragostei creştineşti şi darul Sfântului Ilie.

Ne-am bucurat cu toţii de darurile duhovniceşti revărsate din destul asupra noastră şi de mijlocirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul confirmată şi de ploaia binecuvântată ce a venit la câteva ore, în cursul nopţii ce a urmat.

 

Preot Paroh Mihai Solomon

Hramul parohiei "Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul" de la Girona, Spania

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni